Einstein TelescopePOM Limburg wil met het ET2SME-project inzetten op interregionale samenwerkingen tussen kmo’s in de Euregio Maas -Rijn met als doel technologische- en economische ontwikkelingen te stimuleren. Deze technologische samenwerkingsverbanden zullen een belangrijk rol spelen bij de ontwikkeling van de Einstein Telescope en tonen het hoogtechnologisch karakter van de Euregio Maas-Rijn.

Een overzicht van de huidige tenders in de twee huidige Interreg-projecten E-test en ETpathfinder, vind je hier terug: https://www.etest-emr.eu/et-technologies/procurement/

Einstein Telescope

Met de Einstein Telescope zal Europa investeren in een zwaartekrachtgolf-observatorium van de 3de generatie. Deze driehoekige telescoop, met zijdes van 10 km lang, zal 10X gevoeliger zijn dan de huidige observatoria en is ontworpen om zwakke signalen te detecteren die onwaarneembaar zijn voor de huidige generatie telescopen. Opdat het observatorium zo weinig mogelijk ruis zou opvangen van de activiteiten op aarde, dient het observatorium zo’n 200 tot 300 m onder de grond geplaatst te worden op een zeer stabiele ondergrond.

De telescoop zal internationaal een belangrijke rol spelen in de natuur- en sterrenkunde en zal ingezet worden in het onderzoek naar de oerknal. De ontwikkeling van de Einstein Telescope zal Europa mee op de kaart zetten als hoog technologische kennisregio.

Timeline

Locatie

Sardinië en de Euregio Maas-Rijn zijn de twee regio’s die momenteel overwogen worden als toplocatie voor de Einstein Telescope. De ligging van het zwaartekracht-observatorium zal namelijk een grote impact hebben op de kwaliteit van de meetresultaten, waarbij een stabiele ondergrond met weinig omgevingsvibraties noodzakelijk is. De geologische ondergrond in de regio van het drielandenpunt met zijn dempende bovenlaag en harde ondergrond blijkt hiervoor uitermate geschikt.

Economische impact

De aanwezigheid van de nodige technologie en vereiste kennis zal een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingsfase van het observatorium. De vele Belgische, Nederlandse en Duitse universiteiten in de Euregio Maas-Rijn, alsook de aanwezigheid van de onderzoeksinstelling Nikhef die gespecialiseerd is in instrumentatie en data-analyses, maken van het drielandenpunt een topkandidaat.

De Europese Unie zal volgens een studie van de Technopolis Group uit 2018, zo’n 2 miljard euro investeren in het ontwikkelen en uitbaten van de Einstein Telescope. De ontwikkeling van het observatorium zou zo 500 directe en 1150 indirecte jobs creëren in de Maas-Rijn regio

POM Limburg

Met het ET2SME-project wil POM Limburg, samen met de partners uit de deelregio’s, fungeren als matchmaker tussen de kmo’s in de Euregio Maas-Rijn. Het objectief van het project is het stimuleren van interregionale en innovatieve samenwerkingen tussen de kmo’s in de Euregio Maas - Rijn met als doel technologische- en economische ontwikkelingen te stimuleren. Hiernaast zal een duurzaam en lerend ecosysteem worden uitgerold, waarvan de leden (private bedrijven), hun diensten kunnen aanbieden en leveren aan de ET telescoop in de nabije toekomst.

Binnen het ET2SME-Project – dat op 1 maart 2021 van start gaat - zal POM Limburg drie actieve rollen opnemen:

1. Het organiseren van bedrijfsbezoeken en workshops
2. Netwerk events organiseren & participeren in events socio-economische organisaties
3. Matchmaking tussen bedrijven in de Euregio Maas-Rijn om technologische innovaties te doen versnellen

Voor dit project, dat van 1 maart 2021 tot 21 augustus 2023 zal lopen, is een budget van €2 226 034.22 uitgetrokken.

Wilt u meer informatie over de opportuniteiten die de Einstein Telescope kan bieden voor uw bedrijf?

Vul dan via onderstaande link de vragenlijst in en dan nemen wij vervolgens met u contact op.

Mapping – ET2SMEs  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.