Carehackathons

Tussen november 21 en juni 22 organiseert POM Limburg drie hackathons rond gezondheidszorg en welzijn. Tijdens zo'n hackathon bedenken deelnemers non-stop oplossingen voor een specifiek probleem. POM schuift de thema's zorgtoerisme, mental health en telehealth naar voren. Het doel is om de samenwerking tussen verschillende actoren uit de zorg- en welzijnssector te verbeteren, en samen tot nieuwe inzichten te komen.

Een hackathon is een relatief nieuw fenomeen, dat vooral gelinkt wordt aan softwareprogrammatie. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: "Maar het gaat veel verder dan dat. De evenementen hebben geen louter technische insteek. Op onze hackathons brengen we mensen van allerlei disciplines samen om in teams aan zorggerelateerde uitdagingen te werken. Zo ontstaan slimme oplossingen waar specialisten uit elke afzonderlijke discipline misschien niet zouden opkomen. We kiezen specifiek voor de zorg, omdat deze sector veel interdisciplinaire uitdagingen heeft."

Zorgtoerisme
De eerste hackathon rond zorgtoerisme zal midden november plaatsvinden, in Center Parcs in Lommel. POM-voorzitter Tom Vandeput: "In zorgtoerisme kunnen mensen die moeten revalideren of andere zorgen behoeven, een echte vakantie-ervaring beleven. Maar daar komt heel wat bij kijken. Toeristische ondernemers moeten beroep kunnen doen op een netwerk van zorgverleners, zoals verplegers, kinesisten, diëtisten, ergotherapeuten, psychologen, en apothekers. Hoe we dat in Limburg beter kunnen organiseren, willen we tijdens de hackathon over nadenken." Aansluitend op de POM-hackathon, organiseert Zorgcentrum Sint-Oda uit Pelt ook een hackathon. Studenten van Hogeschool PXL en LUCA School of Arts ontwikkelen dan aangepaste games voor de bewoners van het centrum.

Challenges gezocht
Voor de organisatie van de hackathons wordt samengewerkt met Blue Health Innovation Center, dat innovatie en ondernemerschap in de gezondheidszorg stimuleert. Na het evenement rond zorgtoerisme, volgen nog twee hackathons rond mental health en telehealth. Tom Vandeput: "Voor die drie hackathons zijn we nog op zoek naar concrete challenges waar de deelnemers op kunnen werken: alle input wordt via de POM-website verzameld. De hackathons zijn toegankelijk voor iedereen. Wie mee wil denken over de toekomst van de zorg in Limburg, is dus welkom. Ons opzet is geslaagd als we tot nieuwe oplossingen kunnen komen, maar ook als we de samenwerking tussen verschillende actoren uit de zorg- en welzijnssector hebben kunnen bevorderen."

Meer info vind je op www.hack4health.be/limburg


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.