Terug naar overzicht Zorgberoepenrally anticipeert op groeiende vraag naar personeel in de zorg

Lancering verschillende zorgprojecten
Op een zonovergoten 19 april werden 2 zorgprojecten door POM Limburg gelanceerd, de Vlaamse escape room en de Zorgberoepenrally’s. Beide projecten hebben als doel om zorgberoepen te promoten bij leerlingen secundair onderwijs.
De lancering van de projecten vond plaats in de secundaire school Mosa-RT in Maaseik waar d.m.v. een escape room 250 6de jaarsleerlingen op een spannende en educatieve manier konden kennismaken met de studie- en jobmogelijkheden in de gezondheidssector. Dit alles onder begeleiding van een student en docent van een hogere zorgopleiding (HBO5- en/of bacheloropleiding).

Zorgberoepenrally laten jongeren proeven van een job in de zorg
In november van dit jaar zullen zorgorganisaties op diverse locaties in de provincie een 500-tal leerlingen uit de 3e graad van het secundair onderwijs de kans geven om in een reële werkomgeving tijdens een halve dag kennis te maken met een aantal zorgberoepen. Zo treden ze bijvoorbeeld in de voetsporen van een laborant, verpleegkundige, ergotherapeut, zorgkundige en technoloog medische beeldvorming.

Alle secundaire scholen uitgenodigd
Alle secundaire scholen in Limburg worden in de komende weken door POM Limburg en Het Beroepenhuis vzw uitgenodigd om deel te nemen aan deze Zorgberoepenrally’s. Er worden verschillende trajecten aangeboden voor zowel ASO als TSO en BSO-leerlingen. Deelnemende (zorg)organisaties zijn UCLL, HBO5 Verpleegkunde Genk, Hogeschool PXL, PIVH, Hast HBO5 Verpleegkunde, Ziekenhuis Oost-Limburg, Jessa Ziekenhuis (Campus Virga Jessa & Salvator), WZC Salvator, Revalidatie & MS Centrum Overpelt, Mariaziekenhuis, WZC Immaculata, Sint-Franciscusziekenhuis en het Wit-Gele Kruis.

Vraag groter in Limburg dan in de rest van Vlaanderen
Waarom zet POM Limburg hierop in? Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er in de komende jaren in Limburg duizenden jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Uit berekeningen van de Vlaamse Regering blijkt dat er door de vergrijzing tegen 2021 meer dan 32.000 jobs bijkomen in de gezondheidssector. Aangezien de vergrijzing zich in Limburg in de komende jaren nog sterker doorzet dan in de rest van Vlaanderen, zal een substantieel aandeel van deze jobs zich in deze provincie situeren. Vandaag telt Limburg net geen 80.000 inwoners die ouder zijn dan 75 jaar. Dat aantal zal naar verwachting in de komende jaren nog sterk toenemen, tot zelfs nagenoeg 130.000 in 2035. Een stijging van ruim 65% op nog geen 20 jaar tijd. In Vlaanderen zal het aantal 75-plussers in dezelfde periode toenemen met net geen 50%[1]. Evenredig aan de toename van de vergrijzende bevolking stijgt ook de zorgvraag en wordt deze alsmaar complexer. Bovendien gaat een groot aantal zorgverleners in de komende jaren met welverdiend pensioen, wat ervoor zorgt dat de nood aan bijkomende werkkrachten in de zorgsector zeer prangend is, niet in het minst in Limburg.

Via diverse initiatieven tracht POM Limburg hierop te anticiperen en jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding of job in de zorg- en welzijnssector. Deze sector biedt een brede waaier aan innovatieve en uitdagende beroepen waarbij werkzekerheid en een boeiende werkplek alvast gegarandeerd zijn.

Voor meer praktische informatie aangaande de Zorgberoepenrally en/of bevestiging van deelname verwijzen we u graag door naar Maaike Loosveldt van Het Beroepenhuis vzw, maaike@beroepenhuis.be of via 09 330 85 50.


  • 20-04-2018
  • Thema's

    • Sectoren
  • Deel dit artikel via


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

Contactinformatie

Corda Campus, gebouw 6B
Kempische Steenweg 303/bus 101
B-3500 Hasselt
T +32 (0)11 300 100

info@pomlimburg.be
Routebeschrijving
Disclaimer
Privacy

Contactformulier

Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.