Terug naar overzicht Recordaantal Limburgse 11 en 12-jarige leerlingen ontdekken beroepen tijdens de Vlaamse Doedag

Tijdens de Vlaamse Doedag, op donderdag 24 oktober 2019, slaan de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg, VDAB en Het Beroepenhuis vzw voor de 3de maal de handen in elkaar om 490 laatstejaarsleerlingen (een nieuw record!) uit 17 scholen basisonderwijs uiteenlopende beroepen te laten ontdekken op 7 verschillende locaties in Limburg. “De Doedag is niet alleen een leuke uitstap, maar maakt ook deel uit van een proces waarbij kinderen zich bewust worden van hun talenten in het kader van een juiste studiekeuze,” aldus Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput vult aan: “Gezien de grote uitdagingen op de Limburgse arbeidsmarkt, zorgt de krachtenbundeling tussen VDAB en POM Limburg ervoor dat de leerlingen van diverse beroepen uit verschillende sectoren (zorg, logistiek, metaal, bouw …) kunnen proeven.”

490 leerlingen uit 17 basisscholen

Dit jaar leren maar liefst 490 jongeren uit 17 Limburgse basisscholen verschillende beroepen ontdekken op 7 locaties verspreid over heel Limburg. De samenwerking tussen de platformwerking Zorgeconomie van POM Limburg en VDAB heeft geleid tot een evenredige verdeling waarbij 240 leerlingen op 5 zorglocaties kunnen proeven van verschillende zorgberoepen, en 250 leerlingen in de T2-Campus en het VDAB competentiecentrum in Bilzen allerhande praktische beroepen zoals vrachtwagen- en autobusbestuurder, dakwerker, stellingbouwer, programmeur, enzovoort aan bod komen. Over heel Vlaanderen strijken op deze dag zowat 2.700 leerlingen neer op maar liefst 38 locaties. Dit bovenop de 763 leerlingen die hun talenten ontdekken tijdens een virtuele escape room op de digitale Doedag.

Technische en praktische beroepen

“Tijdens de Doedag kruipen de jonge leerlingen in de huid van vele technische en praktische beroepen zoals verpleegkundige, technoloog in de medische beeldvorming, zorgkundige, vrachtwagenchauffeur, CNC-metaalbewerker … In kleine groepen doorlopen ze de verschillende beroepsactiviteiten en hun specifieke kenmerken. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten onder leiding van ervaren instructeurs. Het Beroepenhuis zorgt voor educatieve lespakketten om de Doedag in de klas maximaal te omkaderen,” verduidelijkt Fons Leroy, ex-gedelegeerd bestuurder van VDAB en kersvers voorzitter van Het Beroepenhuis vzw. Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg: “Technische en praktische beroepen bieden heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat er een chronisch tekort aan invulling is bij onze bedrijven en instellingen: de arbeidsmarkt is krap en dat is algemeen geweten. Een initiatief als dit is van groot belang om leerlingen hier al op jonge leeftijd mee te laten kennismaken”. “De Doedag verkleint de kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs. Daarom ondersteunt POM Limburg dit project ten volle en mobiliseerde het, via haar platformwerkingen, voor enerzijds de ziekenhuizen en anderzijds de woonzorgcentra, samen met de kennisinstellingen zoveel mogelijk zorgorganisaties om aan dit initiatief te participeren. Misschien hebben zij vandaag wel hun toekomstige medewerkers ontmoet,” aldus Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput.

Foto's: ZOL

  • 24-10-2019
  • Thema's

    • Kennis
    • Sectoren
  • Deel dit artikel via


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

Contactinformatie

Corda Campus, gebouw 6B
Kempische Steenweg 303/bus 101
B-3500 Hasselt
T +32 (0)11 300 100

info@pomlimburg.be
Routebeschrijving
Disclaimer
Privacy

Contactformulier

Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.