Terug naar overzicht Provincie investeert 43,6 miljoen in Limburg

Het Belang van Limburg - 10 Dec. 2020

De Limburgse deputatie heeft gisteren aan de provincieraad de plannen toegelicht voor 2021. De belastingen worden niet verhoogd en de provincie investeert 43,6 miljoen euro in Limburg.

Eerste gedeputeerde Inge Moors (CD&V) mocht namens de deputatie de beleidsaccenten voor 2021 toelichten aan de provincieraad, die omwille van de coronamaatregelen digitaal werd georganiseerd. De coronacrisis heeft ook een impact gehad op de financiën van de provincie. “Budgetten en acties werden herschikt, en waar mogelijk ontwikkelden we nieuwe acties om de gevolgen van de pandemie mee op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het zuurstofreglement om de toeristische sector te ondersteunen, de groepsaankoop van mondmaskers of de organisatie van zomerscholen”, opent Moors de toelichting.

Het meerjarenplan werd bijgestuurd, maar de inhoudelijke ambities blijven overeind. “Het provinciebestuur als onmisbare en impactvolle schakel tussen het lokale en regionale niveau. Daarom investeren we volgend jaar 43,6 miljoen euro in Limburg. In exploitatie geeft de provincie 192 miljoen euro uit in 2021, waarvan 125 miljoen euro aan (onderwijzend) personeel. De belastingontvangsten worden geraamd op 90,5 miljoen euro. Er komt ook geen belastingverhoging, de gezinsbelasting van 35 euro blijft behouden.”

Midden 2021 zal een voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Limburg op de tekentafel liggen, de opvolger van het ruimtelijk structuurplan. Gedeputeerde Inge Moors doet een oproep aan alle actoren om open en constructief het debat aan te gaan rond de beleidskaders voor de regionale identiteit, open ruimte en de ruimte voor wonen, economie, energie en de fiets.

De Limburgse landbouw blijft een belangrijke economische pijler. Daarom investeert de provincie via de praktijkcentra in praktijkgericht onderzoek en vernieuwing. In 2021 wordt het Terroir ontwikkelingscentrum uit de grond gestampt, dat alles wat de Haspengouwse grond voortbrengt zal vermarkten.

Gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) zal in 2021 het goedgekeurde Vervoersplan Limburg verder vormgeven door een plan uit te tekenen voor het zogenaamde 'Vervoer op Maat' om de witte vlekken op de Limburgse mobiliteitskaart in te kleuren.

De provincie zet ook verder in op het stimuleren van de fiets voor het woon-werkverkeer. Het fietssnelwegennetwerk krijgt stilaan vorm, de nieuwe fietsbruggen in Godsheide en Kuringen zijn nog voor de zomer klaar.

Om jongeren de best mogelijke begeleiding te bieden bij het werkplekleren, lanceert de provincie het (online) platform 'Jongeren op de Werkvloer'.

Fenix is terug in Limburg, de mythische vogel die uit zijn as herrijst, maar dan in de vorm van de vrijetijdseconomie. Voor gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld) heeft corona het toerisme sterk onder druk gezet, maar ook nieuwe kansen gegeven. Toerisme Limburg wil de toeristische ondernemers coachen, inspireren en ondersteunen.

Limburgs bekendste toeristisch park, Bokrijk, zal verder evolueren naar een domein dat alle dagen openblijft.

De grootste toeristische trekpleister, het fietsroutenetwerk, krijgt volgend voorjaar in Opgrimbie een nieuwe attractie met Fietsen door de Heide. Volgend jaar start ook de Maasroute als onderdeel van de Vlaamse langeafstandsroutes. Haspengouw en de mijnstreek krijgen met respectievelijk het Fruitspoor en het Kolenspoor nieuwe 'premiumroutes'. In 2021 start aan het Kolenspoor in Beringen de langverwachte uitbouw van het mijnbelevingscentrum be-Mine PIT.

Gedeputeerde Tom Vandeput (CD&V) belooft de Limburgse economie competitiever te maken in het postcoronatijdperk. POM Limburg zal dat doen door zich toe te spitsen op kernprojecten als de Einsteintelescoop. Voorts gaat POM de universitaire campus in Diepenbeek verder uitbouwen met de bouw- en zorgcampus.

Volgend jaar start ook een nieuw Europees steunprogramma waarbij Limburg kan rekenen op 150 miljoen euro voor innovatie, digitalisering, duurzaamheid en sociale projecten.

Als verantwoordelijke voor het personeelsbeleid zal deputé Vandeput in 2021 ook starten met de uitrol van een nieuw personeelsplan voor de provincie. Er is alvast 2 miljoen euro extra uitgetrokken om een aantal strategische functies in te vullen.

Guy Thuwis en Miranda Gijsen

 • 16-12-2020
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.