Terug naar overzicht Onze nieuwjaarsbrief

2021 begon als een jaar vol optimisme. In de lente waren de vaccins in zicht, in de zomer lonkte het rijk van de vrijheid, en in de herfst hebben we er zelfs even echt van mogen proeven. Maar we kunnen er geen doekjes om winden: het jaar eindigt met een donkere winter in mineur. Het was een echte reality check. We hebben met z’n allen gevoeld dat de pandemie nog niet achter ons ligt, en dat we er nog een hele tijd mee moeten leven. Maar er zit maar één ding op. We doen wat al onze ondernemers ons zo mooi hebben voorgedaan de afgelopen twee jaren: we rechten onze rug, we kijken naar de toekomst, en we zoeken de kansen waar ze zich aandienen.

Die kansen voor Limburg, die blijven er in elk geval genoeg. Economisch gaat het ons op vele vlakken voor de wind. De economische impact van corona was in Limburg beperkter dan in de rest van Vlaanderen. Meer nog, de Limburgse bedrijven investeerden tijdens corona bijna 5% meer dan daarvoor, en gingen zo in tegen de Vlaamse trend. Ook de voedingsbodem voor ons start-uplandschap is nog lang niet uitgeput. De economische grond blijft vruchtbaar, en we zien veel nieuwe bedrijven die hun kansen grijpen op Limburgs terrein.

Ook met POM Limburg kijken we tevreden terug op een bijzonder productief jaar. We lanceerden het masterplan van Campus Diepenbeek, er kwam groen licht voor de eerste SALKturboprojecten en we haalden met Anima Research Center en Amador Bioscience de eerste twee belangrijke spelers naar de Health Campus. We vergrootten ook onze zichtbaarheid door een nationale televisiecampagne en een antennewerking in de zeven Limburgse incubatoren.

Het zijn mooie resultaten, maar ze mogen ons niet verblinden voor een dreigende realiteit die ook in 2022 nog steeds boven ons hangt. We moeten waakzaam blijven voor die donderwolk die corona heet en onze economische ontwikkeling op heel wat fronten blijft bedreigen. We zijn op dit moment nog niet voldoende gewapend om een nieuwe grote klap goed op te vangen. Ondanks alle mooie ontwikkelingen die we volop blijven steunen, wordt in Limburg nog steeds 20% minder welvaart gecreëerd dan in de rest van Vlaanderen. Om die economische wind sterker te laten waaien en om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen, moeten we volop blijven inzetten op onze werkzaamheidsgraad en op innovatie. We zien het als onze taak om onze economie voor 2022 met de juiste initiatieven net dat duwtje in de rug te geven dat nodig is om weer voorsprong te nemen.

We bouwen daarom volop verder op onze fundamenten van 2021, en schakelen daarin nog een versnelling hoger. Je mag in het nieuwe jaar dan ook veel van ons verwachten. We werken volop verder aan de vier campussen die in de steigers staan: de Health Campus, de Bouwcampus, SmartPort Limburg en Campus-Noord. Er komt ook een toolbox met concrete handvaten voor Limburgse bedrijven om hun productiviteit te verhogen. Verder blijven we inzetten op onze eigen zichtbaarheid, en kan je binnenkort onder andere terecht op een nieuwe website.

En zo schrijven we verder aan een positief verhaal voor onze Limburgse economie. Met de kin omhoog en de borst vooruit zetten we samen onze schouders onder 2022. Want zoals je het in al onze campagnes al kon zien: de toekomst waait het krachtigst in Limburg.

Noël Slangen, algemeen directeur POM Limburg
Tom Vandeput, voorzitter POM Limburg

 • 30-12-2021
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.