Terug naar overzicht Nieuw bedrijventerrein in ’s-Gravenvoeren geeft ruimte aan lokale kmo’s

POM Limburg en Voeren tekenen samenwerkingsovereenkomst

POM Limburg en de gemeente Voeren tekenden een samenwerkingsovereenkomst rond een nieuw bedrijventerrein in ’s-Gravenvoeren. Met zijn 2,6 hectare aan bedrijfsgrond geeft het terrein bijkomende ruimte aan lokale kmo’s. Voeren kampt al enige tijd met een tekort aan kwaliteitsvolle bedrijfsgrond. De uitbouw van dit bedrijfsterrein betekent dus een belangrijke economische ontwikkelingskans voor de gemeente.

Het dossier rond ’s-Gravenvoeren dateert al van 2001, toen werd gestart met de herziening van het gewestplan en een nieuwe kmo-zone gecreëerd werd voor lokale ondernemingen. In 2007 werd dit Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) goedgekeurd, wat nu uitmondt in een officiële samenwerkingsovereenkomst. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Deze nieuwe bedrijvenzone is een belangrijke economische opportuniteit voor Limburg. We zijn dan ook tevreden dat we samen met de gemeente Voeren vooruitgang kunnen maken in dit project.”

Nood aan meer bedrijfsruimte
Op dit moment is er geen bedrijventerrein in Voeren, en dit terwijl verschillende zelfstandigen al jaren vragende partij zijn. Burgemeester van Voeren Joris Gaens: “Door de ontwikkeling van een bedrijventerrein in Voeren willen we enerzijds ruimtelijke verrommeling tegengaan, door zoveel mogelijk bedrijven te concentreren op één plek. Anderzijds willen we bedrijven de mogelijkheid bieden om hun activiteiten kwaliteitsvol en professioneel verder uit te kunnen bouwen op een plaats die zich daartoe leent.” Lokale bedrijven wijken nu sporadisch uit naar bedrijvenzones in de omliggende gemeenten. Daarom wordt met het Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO bekeken of subsidiesteun als niet-rendabel bedrijventerrein mogelijk is.

Drie landbouwkavels
De nieuwe bedrijfszone telt in totaal zo’n 2,6 hectare, en situeert zich tussen de Weersterweg en de Berneauweg. Concreet gaat het om drie landbouwkavels, waarvan er twee in het bezit zijn van het gemeentebestuur. De onderhandelingen voor de derde kavel zijn nog aan de gang. POM en Voeren zijn evenwaardige partners in het dossier, waarbij POM juridisch advies geeft en het studiewerk leidt. Tom Vandeput: “Ruimte voor bedrijvigheid is een belangrijke voorwaarde om economisch te kunnen versnellen. De ontwikkeling en vernieuwing van kwaliteitsvolle bedrijfsterreinen blijft dan ook één van de prioriteiten van POM Limburg.”

 • 22-10-2021
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.