Terug naar overzicht Limburgse jongeren ontdekken beroepen tijdens de doedag

Op donderdag 26 oktober 2017 organiseerden Het Beroepenhuis vzw en VDAB opnieuw een DOEdag. Onder impuls van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg ontvingen dit jaar ook zorgorganisaties de leerlingen met open armen. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Erik Gerits: “Gezien de grote nood aan bijkomende zorgverleners in de komende jaren, zet POM Limburg reeds geruime tijd in op het beter kenbaar maken van zorgberoepen. De DOEdag van Het Beroepenhuis en VDAB is de ideale manier om 11 en 12-jarigen, die belangrijke studiekeuzes moeten maken, aan den lijve laten kennismaken met verschillende zorgberoepen. Het massale engagement van de Limburgse zorgsector is een zegen. Ik ben dan ook langsgegaan bij de LiZa Campus in Genk om samen met een groepje leerlingen een zorgberoep van dichterbij te ontdekken!”

Dit jaar deden maar liefst 467 jongeren uit 20 basisscholen mee om beroepen te ontdekken op 10 locaties verspreid over heel Limburg. In 5 van die 10 locaties ging het om een specifieke zorgomgeving waarvoor in totaal 12 Limburgse zorgorganisaties zich engageerden. De VDAB-competentiecentra stonden in voor de overige locaties. Hier konden de jonge leerlingen meerdere beroepen uit diverse sectoren leren kennen. “De interesse van de scholen in de DOEdag is elk jaar zeer groot, groter dan het aanbod van de deelnemende organisaties. Dankzij het engagement van de Limburgse zorgorganisaties konden vandaag132 leerlingen extra deelnemen zodat vraag en aanbod van de locaties beter matchen “, voegt gedeputeerde en POM-voorzitter Erik Gerits toe.

Technische en praktische beroepen

Tijdens de DOEdag kunnen de jonge leerlingen in kleine groepen kennis maken met de verschillende beroepsactiviteiten en hun specificiteiten. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten onder leiding van ervaren instructeurs. Het Beroepenhuis zorgt voor educatieve lespakketten om de DOEdag in de klas maximaal te omkaderen.

POM Expert Zorg Jan huysman voegt toe: “Technische en praktische beroepen bieden heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat er een chronisch tekort aan invulling is bij onze bedrijven en instellingen. Een initiatief als dit is van groot belang om leerlingen hier al op jonge leeftijd mee te laten kennismaken. De DOEdag maakt deel uit van een bewustwordingsproces waarbij Het Beroepenhuis en VDAB kinderen laten proeven van uiteenlopende beroepen om hun te inspireren over hun latere studie- en beroepskeuze en hun die keuze bewuster te laten maken.”

“De DOEdag verkleint de kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs. Daarom ondersteunt POM Limburg dit project ten volle en mobiliseerde het via haar platformwerking zoveel mogelijk zorgorganisaties. Misschien hebben zij vandaag wel hun toekomstige medewerkers ontmoet.” aldus POM Directeur Frank Zwerts.
 • 26-10-2017
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.