Terug naar overzicht Limburgse bedrijven verloren 2 miljard euro omzet in coronajaar 2020

De Limburgse bedrijven, met uitzondering van de landbouw en financiële sector, realiseerden het afgelopen jaar een totale omzet van 51,9 miljard euro. Dat is ruim 2 miljard euro minder dan in 2019, ofwel een daling met 3,7%. In Vlaanderen liep het omzetverlies op tot 6,7%. Dat blijkt uit de nieuwe Limburgradar, die voor het eerst een globaal en neutraal overzicht geeft van de economische prestaties van Limburg in het coronajaar 2020. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput: “Corona heeft ontegensprekelijk een zware impact op onze economie, ook vandaag en morgen nog trouwens. De meeste indicatoren in de Limburgradar gaan zwaar in het rood, maar een bemoedigende vaststelling is wel dat de Limburgse economie op nagenoeg alle vlakken beter standhoudt dan het Vlaamse gemiddelde. Bovendien zijn er ook enkele lichtpuntjes want de bedrijfsinvesteringen, het aantal starters en de residentiële bouwvergunningen namen in onze provincie in 2020 zelfs toe in vergelijking met 2019.”

Tegenover 2019 was de tijdelijke werkloosheid in 2020 in Limburg 4 keer zo groot en in Vlaanderen 5 keer. De gewone werkloosheid steeg in Limburg bovendien iets minder sterk dan in Vlaanderen. Ook het verlies aan omzet en export was in Limburg beperkter dan in Vlaanderen. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen bleef in Vlaanderen stabiel en groeide in Limburg met ruim 13%. De toeristische aankomsten en overnachtingen vielen in Limburg minder sterk terug dan in Vlaanderen. Zo kunnen we nog even doorgaan, want van de 15 indicatoren in de nieuwe Limburgradar met de jaarresultaten van 2020, laat Limburg op 12 indicatoren minder slechte resultaten optekenen dan gemiddeld in Vlaanderen. Gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput: “Daar mogen we best trots op zijn. In voorgaande economische crisissen werd Limburg steeds harder getroffen dan de rest van Vlaanderen. Voorlopig is nu het omgekeerde waar. Door de evolutie naar meer diversificatie en specialisatie van onze economie, lijken we nu beter gewapend tegen economische tegenslagen.”

Blijven investeren
Ondanks de economische malaise laten enkele indicatoren toch een verbetering optekenen in 2020. In het oog springt vooral het verschil in evolutie van de investeringen van bedrijven tussen Limburg (+7,1%) en Vlaanderen (-6,4%). Het aantal starters groeide verder naar een nieuw recordaantal. Meer dan 9.000 nieuwe ondernemingen werden het afgelopen jaar opgericht in Limburg, een toename met 7,1% (Vlaanderen: +4,3%). Tenslotte steeg ook het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor de nieuwbouw en renovatie van woongebouwen. Nieuwbouw kende in Limburg een opvallend sterkere toename dan in Vlaanderen. Voor renovatie geldt het omgekeerde.

“Ondanks de diepe sporen die corona achterlaat in onze economie, zijn er toch ook enkele bemoedigende resultaten. Vooral de investeringsdrang bij de Limburgse bedrijven blijft groot. Al meer dan 5 jaar lang is er een onafgebroken stijging van de investeringsbedragen van de Limburgse bedrijven, zelfs tijdens het lastige voorbije jaar. Dat moet ons helpen om ook de resterende moeilijke maanden nog goed door te komen en om vervolgens een economische voorsprong uit te bouwen. Maar voorlopig moeten we voorzichtig blijven. De ware economische schade zal pas tot uiting komen wanneer de beschermende overheidsmaatregelen worden opgeheven. Daarom blijven we vanuit POM Limburg hard werken aan de duurzame versterking van de Limburgse economie op korte en lange termijn”, zo besluit de voorzitter van POM Limburg, gedeputeerde Tom Vandeput.

Meer info in onze Limburgradar

%-evolutie indicatoren Limburgradar 2020 t.o.v. 2019

Limburg

Vlaanderen

Loontrekkenden

-0,6%

-0,4%

Tijdelijke werkloosheid

+313,5%

+403,1%

Ontvangen vacatures

-16,3%

-17,6%

Openstaande vacatures

-16,3%

-19,7%

Niet-werkende werkzoekenden

+5,5%

+5,8%

Omzet

-3,7%

-6,7%

Uitvoer

-6,6%

-15,5%

Investeringen

+7,1%

-6,4%

Starters

+7,1%

+4,3%

Faillissementen

-19,6%

-23,9%

Bouwvergunningen nieuwbouwwoningen

+13,2%

+1,0%

Bouwvergunningen renovatie woningen

+3,6%

+9,1%

Bouwvergunningen niet-woongebouwen

-4,8%

-5,1%

Toeristische aankomsten

-48,1%

-57,7%

Toeristische overnachtingen

-45,0%

-49,5%

Bronnen: RSZ, RVA, VDAB, Statbel | Verwerking: POM Limburg

  • 22-04-2021
  • Thema's

    • Kennis
  • Deel dit artikel via


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

Contactinformatie

Corda Campus, gebouw 6B
Kempische Steenweg 303/bus 101
B-3500 Hasselt
T +32 (0)11 300 100

info@pomlimburg.be
Routebeschrijving
Disclaimer
Privacy

Contactformulier

Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.