Terug naar overzicht Limburg gaat voluit voor circulaire en koolstofarme economie

Op dinsdagnamiddag 22 september vond in de incubator GreenVille (Houthalen) de Kick-Off en het eerste community-evenement plaats van het Interreg Euregio Maas-Rijn-project 'Wanderful.stream'. Dit project geeft gratis ondersteuning aan Limburgse bedrijven die de (eigen) reststromen optimaal willen benutten. Door de koppeling van designers, technologen en business developers aan Limburgse bedrijven komen we tot nieuwe innovaties (prototypes) en brengen we de circulaire economie in de praktijk.

"Grondstoffen worden hoe langer hoe schaarser. Het hergebruik van materialen is een logisch stap. Dit kan leiden tot nieuwe en duurzame producten. Met Wanderful.stream zetten we als provincie een nieuwe stap in de richting van een koolstofarme economie", duidt gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput. De provincie Limburg steunt dit project via een cofinanciering van 400.000 euro, verspreid over de 3 jaar dat het project loopt. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM Limburg), Hogeschool UCLL en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur zijn de trekkers van dit project in Limburg.

Wanderful.stream is een Euregionale samenwerking. Het geeft de kans aan plaatselijke bedrijven om vanuit diverse disciplines de eigen reststromen in kaart te brengen. Aan de hand van gratis ondersteuning en begeleiding kan dit leiden tot prototypes van nieuwe circulaire producten.

40 prototypes

Het doel van Wanderful.Stream is te komen tot 40 prototypes van nieuwe producten. De verdere ontwikkeling van deze prototypes kan dan gebeuren onder begeleiding van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) en/of Flanders DC. Het project leidt zo tot creatieve kruisbestuiving tussen verschillende sectoren.

Voordelen

"Afval wordt de grondstof voor een nieuw product", aldus Tom Vandeput. "Dat is goed voor het milieu. Maar het is ook gunstig voor de concurrentiepositie van onze Limburgse bedrijven, omdat de kosten voor grondstoffen dalen. Een laatste voordeel is dat we de Limburgse economie een pak minder gevoelig maken voor buitenlandse leveringsrisico's.”

Extra jobs

Voorzichtige berekeningen leren dat de circulaire economie de komende jaren goed zou zijn voor 27.000 extra jobs over gans Vlaanderen. "We moeten in Limburg de ambitie hebben om een belangrijk deel van deze jobs naar Limburg te halen", besluit Tom Vandeput. “Het project Wanderful.Stream is daarom erg belangrijk.”

Meer info: https://www.wanderful.stream/nl/events/smes-full-stream-ahead/

 • 21-09-2020
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.