Terug naar overzicht Eerste Limburgse zorgberoepenrally speelt in op alarmkreet uit de zorgsector

POM Limburg mobiliseert haar partners uit de zorgsector om in te spelen op de dalende inschrijvingen voor zorgopleidingen enerzijds en de stijgende vacatures anderzijds door de organisatie van de eerste Limburgse zorgberoepenrally. En met succes want 500 leerlingen uit 20 secundaire scholen nemen deel aan deze eerste editie.

Inspelen op alarmkreet uit de sector:
De sector trekt aan de alarmbel:
- Door de vergrijzing zal er in 2021 meer dan 32.000 zorgjobs bijkomen. (cijfers VERSO)
- Vergrijzing zet zich in Limburg sterker door dan in de rest van Vlaanderen
- Hoge pensioneringsgraad
- De dalende instroomcijfers (-20% t.o.v. 2015) voor de opleidingen HBO5 en Bachelor Verpleegkunde

Eerste zorgberoepenrally in Limburg
POM Limburg organiseert hiervoor de eerste zorgberoepenrally in samenwerking Het Beroepenhuis en 17 Limburgse zorgorganisaties. Vanaf 6 november zullen een 500-tal jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de zorgjobs zelf kunnen ontdekken en dit op 6 zorglocaties verspreid over Limburg. Dit op een scharniermoment waar leerlingen net voor hun studiekeuze staan.

Leerlingen ervaren zelf de zorgberoepen
Tijdens de zorgberoepenrally delen mensen uit het werkveld hun ervaringen met de deelnemende jongeren en proeven deze jongeren van verschillende zorgberoepen door zelf enkele (deel)taken van deze beroepen uit te oefenen. Ze maken onder meer kennis met het beroep van de verpleegkundige door een reanimatie uit te voeren op een simulatiepop, ze leren de apparatuur van de technoloog in de medische beeldvorming kennen en proberen verschillende therapieën uit als ergotherapeut.

Aftrap in aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen
Door deze doe-activiteiten in een reële werkomgeving kunnen de jongeren ervaren of ze de juiste talenten en interesses in huis hebben voor het uitoefenen van deze jobs. Minister Jo Vandeurzen gaf de aftrap op 6 november en was aanwezig bij de eerste klassen die deelnamen aan de zorgberoepenrally. ”Het doe-aspect in een reële zorgsetting en de timing in de loopbaan van de leerlingen, zijn twee sterke troeven van het concept ‘Zorgberoepenrally’. Sterke projecten als deze, die zorgberoepen aantrekkelijker maken, ondersteun ik graag. De POM geeft hiermee uitvoering aan een speerpunt binnen het actieplan 4.0 van zorgambassadeur Lon Holtzer, maar ook binnen het SALK-actieplan, waar zorgeconomie een belangrijke groeisector is in Limburg. Tewerkstelling in functie van de behoeften op de arbeidsmarkt is hierbij een belangrijke pijler. Daarom is het belangrijk dat we in Limburg die vacatures op een duidelijke en attractieve manier kenbaar maken, met alle stakeholders samen. Het enthousiasme dat ik vandaag zowel bij de leerlingen als bij de zorgpartners heb gespot, versterkt mijn overtuiging dat Limburg klaar is om de uitdagingen waarvoor de zorgsector staat aan te gaan”, aldus minister Vandeurzen.


 • 06-11-2018
 • Thema's

  • Deel dit artikel via


    Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

  Contactinformatie

  Corda Campus, gebouw 6B
  Kempische Steenweg 303/bus 101
  B-3500 Hasselt
  T +32 (0)11 300 100

  info@pomlimburg.be
  Routebeschrijving
  Disclaimer
  Privacy

  Contactformulier

  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
  POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.