Terug naar overzicht Aantal tijdelijk werklozen neemt forse duik in Limburg

Het aantal tijdelijk werklozen in Limburg is in juli gedaald tot minder dan 25.000. Dat leren de eerste officiële cijfers van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). In juni, vlak voor de vakantieperiode, telde Limburg nog bijna 50.000 tijdelijk werklozen. De cijfers voor juli zijn wel maar voorlopig en kunnen nog naar boven worden bijgesteld. Toch kunnen we besluiten dat het aantal tijdelijk werklozen in Limburg aan een forse daling bezig is. "Deze cijfers maken nogmaals duidelijk dat de Limburgse economie zich langzaam maar zeker aan het herstellen is van de enorme coronaklap", zo besluit gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput.

De coronamonitor van POM Limburg bevat de meest recente cijfers rond de impact van COVID-19 op de Limburgse economie. Afgelopen week werden de nieuwste cijfers rond tijdelijke werkloosheid bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het aantal tijdelijk werklozen in Limburg een forse duik neemt. In mei 2020 waren er nog bijna 80.000 tijdelijk werklozen. In juni 2020 daalde dit cijfer tot onder de 50.000. Met minder dan 25.000 tijdelijk werklozen (24.778 eenheden[1]) zette deze daling zich in juli verder. De overheid beschouwt een werknemer als technisch werkloos, wanneer deze persoon minstens 1 dag in de maand tijdelijk werkloos was.

De heropening van de winkels in mei en van de horeca in juni vertaalt zich dus in een forse afname van de tijdelijke werkloosheid. Gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput: “De cijfers van de tijdelijke werkloosheid gaan de goede richting uit. Ondernemers en werknemers verdienen een dikke pluim voor de veerkracht die ze de afgelopen maanden hebben getoond.”

Kleinere impact in Limburg

De toename van de tijdelijke werkloosheid als gevolg van corona verliep in Limburg iets minder fors dan gemiddeld in Vlaanderen.

Tom Vandeput: “In Limburg lag de tijdelijke werkloosheid omwille van corona in juni van dit jaar 7 keer hoger dan de economische werkloosheid een jaar eerder. Gemiddeld in Vlaanderen kwamen er in dezelfde periode bijna 8 keer zoveel tijdelijk werklozen bij.”

In Oost- en West-Vlaanderen liep de tijdelijke werkloosheid ten opzichte van vorig jaar minder snel op, in Antwerpen en Vlaams-Brabant was de toename veel sterker.

Broos herstel

Toch blijft het economisch herstel erg broos. De tijdelijke werkloosheid ligt in juli nog steeds bijna 3 keer hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de industrie telt verhoudingsgewijs nog steeds een vrij groot aantal tijdelijk werklozen. Ook de globale Limburgse werkloosheid bevindt zich op het hoogste niveau van de voorbije drie jaar.

De provincie en POM Limburg werken daarom, samen met diverse partners, naarstig verder aan SALKturbo, een concreet actieplan om de Limburgse economie op korte termijn te herstellen en duurzaam te versterken.

Meer info nodig? Surf dan naar de Coronamonitor van POM Limburg: www.pomlimburg.be/kennis/coronamonitor .[1] Voorlopige cijfers op basis van de uitbetalingen tot 10 augustus

  • 24-09-2020
  • Thema's

    • Kennis
  • Deel dit artikel via


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.

Contactinformatie

Corda Campus, gebouw 6B
Kempische Steenweg 303/bus 101
B-3500 Hasselt
T +32 (0)11 300 100

info@pomlimburg.be
Routebeschrijving
Disclaimer
Privacy

Contactformulier

Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om dit formlier te kunnen versturen.
POM Limburg is de overkoepelende benaming voor de geïntegreerde werking, projecten en activiteiten van de instellingen POM Limburg, vzw ERSV Limburg en hiermee verbonden instellingen. POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.