25.000 tijdelijk werklozen in Limburg in juli 2020

Het aantal tijdelijk werklozen in Limburg is in juli gedaald tot minder dan 25.000. Dat leren de eerste officiële cijfers van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). In juni, vlak voor de vakantieperiode, telde Limburg nog bijna 50.000 tijdelijk werklozen. De cijfers voor juli zijn wel maar voorlopig (op basis van de uitbetalingen tot 10 augustus) en kunnen nog naar boven worden bijgesteld.

Toch kunnen we besluiten dat het aantal tijdelijk werklozen in Limburg aan een forse daling bezig is. In mei 2020 waren er nog bijna 80.000 tijdelijk werklozen. In juni 2020 daalde dit cijfer tot onder de 50.000. Met minder dan 25.000 tijdelijk werklozen (24.778 eenheden) zette deze daling zich in juli verder. De overheid beschouwt een werknemer als technisch werkloos, wanneer deze persoon minstens 1 dag in de maand tijdelijk werkloos was.

De heropening van de winkels in mei en van de horeca in juni vertaalt zich dus in een forse afname van de tijdelijke werkloosheid. Toch blijft het economisch herstel erg broos. De tijdelijke werkloosheid ligt in juli nog steeds bijna 3 keer hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de industrie telt verhoudingsgewijs nog steeds een vrij groot aantal tijdelijk werklozen. Ook de globale Limburgse werkloosheid bevindt zich op het hoogste niveau van de voorbije drie jaar.

De toename van de tijdelijke werkloosheid als gevolg van corona verliep in Limburg iets minder fors dan gemiddeld in Vlaanderen. In Limburg lag de tijdelijke werkloosheid omwille van corona in juni van dit jaar 7 keer hoger dan de economische werkloosheid een jaar eerder. Gemiddeld in Vlaanderen kwamen er in dezelfde periode bijna 8 keer zoveel tijdelijk werklozen bij. In Oost- en West-Vlaanderen liep de tijdelijke werkloosheid ten opzichte van vorig jaar minder snel op, in Antwerpen en Vlaams-Brabant was de toename veel sterker.

Voor meer gedetailleerde cijfers over de tijdelijke werkloosheid of andere sociaaleconomische cijfers voor Limburg an u steeds de Coronamonitor van POM Limburg raadplegen of contact opnemen met de Kenniscel van POM Limburg: Tel. 011 300 100 / E-mail: info@pomlimburg.be.

Publicatiedatum: 24 september 2020


  Sta cookies toe van de categorie "Basisinteracties en functionaliteiten" om onze locatie op Google Maps te kunnen zien.